Pentru Clienti

Incalzirea in pardoseala. Ce avantaje si ce dezavantaje are acest sistem de incalzire?

By June 4, 2018 No Comments

Dezvoltările tehnologice moderne și-a găsit treptat locul și în îmbunătățirea confortului spațiilor în care locuim sau în care ne desfășurăm activitatea profesională.

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate inovații tehnologice din ultimul timp este sistemul de incalzire in pardoseala, care deși acum este folosit pe scara largă, își are rădăcinile acum multe mii de ani.

Cele mai vechi dovezi ale unui sistem primitiv de incalzire in pardoseala, datează de peste 3.000 de ani, când aerul încălzit de foc intra pe sub locuințele ridicate pe stâlpi mici, pentru a le încălzi.

Ca orice inovație tehnologică, acest sistem de incalzire prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

Incalzirea in pardoseala folosește un principiul simplu și anume faptul că elementul radiant (căldura) se propagă pe verticală, de jos în sus și pe o suprafata mai mare decât în varianta clasică. Caloriferele din sistemul clasic de încălzire care fac un transfer de energie pe orizontală către aerul din încăpere, sunt mai mici ca dimensiuni și necesită un timp mai mare pentru încălzirea încăperii.

Sistemele de încălzire prin pardoseală pot utiliza atât agent termic, cât și electric, iar eficiența acestora  este direct proporțională cu calitățile termice ale clădirii în care sunt încorporate.

Tehnic, căldura este transmisă prin tuburi sau prin cabluri către partea de beton a pardoselii și de acolo se răspândește în încăpere. Fiecare variantă de sistem funcționează independent în fiecare încăpere în care este montat, dar sunt și excepții de la această regulă.

Exista mai mult de tipuri de avantaje ale acestui sistem de încălzire: căldura se distribuie prin pardoseală ceea ce permite o amenajare mai accesibilă a mobilierului și o distribuție echilibrată a căldurii pe întreaga suprafață a încăperii, ceea ce sporește confortul casei sau al apartamentului.

Dacă ai călcat vreodată pe o astfel de pardoseală, vei aprecia diferența și senzația plăcută ce o simți, mai ales în zilele friguroase de iarnă, când picioarele îți sunt înghețate.

Un alt aspect foarte important este prețul redus al facturii de încălzire, deoarece din moment ce căldura vine de jos în sus putem  seta o temperatură mai puțin ridicată, dar cu efect superior.

Nu trebuie să uitam nici de faptul împiedică apariția mucegaiului și igrasiei, iar aspectul camerei va fi unul mult mai plăcut, din punct de vedere vizual.

Este o soluție ideală pentru persoanelor care suferă de alergii, aerul nu este împins prin diferite conducte sau guri de aerisire, astfel că praful sau alți alergeni nu sunt împrăștiați pentru a încălzi locuința iar calitatea aerului este astfel mult îmbunătățită.

Un alt beneficiu importat  al unui sistem de încălzire în pardoseala este libertatea de mobilare, întrucat nu mai exista radiatoare sau alte corpuri care să limiteze poziționarea obiectelor de mobilier.

Aceste sisteme de încălzire sunt extrem de adaptabile, nu fac zgomot în timpul funcționării, nu își fac simțită prezență și pot fi instalate sub numeroase tipuri de pardoseli, precum parchetul, piatra sau gresia.

Un dezavantaj al acestui sistem de încălzire este dat de faptul trebuie să apelezi doar la un anumit tip de pardoseală, care să fie dintr-un material ce se încălzește ușor și realizează rapid schimbul de căldură cu mediul înconjurător.

Faptul că este ascuns în pardoseală este și un avantaj estetic dar implică și un risc: este necesară instalarea cu mare atenție, căci odată turnata și montată pardoseala, orice reparatie sau interventie ulterioară atrage după sine costuri suplimentare substanțiale.

 

incalzire in pardoseala

Acest sistem de încălzire nu este indicat pentru instalarea pe porțiuni mici, pentru că devine stringentă necesitatea unui radiator suplimentar pentru a obține temperatura optimă, în perioadele mai friguroase ale iernii.

În termeni de costuri, investiția inițiala va fi una mult mai ridicată, dar dacă ne raportam la avantajele pe care le oferă în comparație cu sistemele clasice de încălzire, vom ajunge la concluzia că investiția este una cu un randament bun. Cu trecerea timpului, aceasta va fi amortizată prin consumul energetic mult mai redus, ceea ce înseamnă implicit cheltuieli mai mici.

Dacă sistemul de incalzire in pardoseala este o opțiune potrivită sau nu pentru o casă, depinde de stilul de viață al fiecăruia, dar și de bugetul alocat acestei investiții.

Dacă ești interesat să achiziționezi o locuință nouă, noi te putem ajuta să afli dacă acest tip de sistem de incalzire este unul benefic pentru tine. Ia legătura cu unul dintre agenții noștri și te vom ajuta să gasești locuința perfectă!

Leave a Reply

Hai să colaborăm!

Noi îți punem la dispoziție proprietățile spre vânzare, iar dacă tu închei tranzacția, 66% din comisionul de listare este al tău.

Inca un pas! Verifica adresa de mail si confirma inscrierea!