Multa lume crede ca a fi agent imobiliar este o profesie usoara, pe care o poate face oricine, in lipsa de altceva mai bun sau pana isi gaseste „un job serios”.

Insa realitatea este diferita.Daca abordezi in acest fel cariera de agent imobiliar, vei realiza ca, in lipsa seriozitatii, a lipsei de cunostinte si a profesionalismului nu vei putea face fata pe o piata pe care sunt in joc banii si proprietatile a zeci de mii de oameni.

Daca ai ales sa imbratisezi profesia de agent imobiliar, trebuie sa fii pregatit pentru a-ti dedica timp si energie unui lucru care iti va aduce satisfactii atat materiale cat si sufletesti.

Cand ajuti o familie tanara sa isi gaseasca un camin in care isi vor creste copilul vei simti ca munca pe care ai depus-o nu a fost in zadar.

Inceputul carierei de agent imobiliar

Pe langa calitatile native necesare desfasurarii activitatii de agent imobiliar, trebuie sa dobandesti cunostinte legate de specificul meseriei, terminologia specifica (cuvinte frecvent folosite in activitate, denumite si jargon profesional) si sa faci practica alaturi de profesionisti cu experienta indelungata in domeniu.

agenti-imobiliari-topCa viitor agent imobiliar, in primul rand trebuie sa gasesti o agentie imobiliara serioasa in cadrul careia sa iti poti incepe cariera.

Este important sa inveti de la profesionisti in domeniu pentru a deprinde nu doar bazele meseriei, ci si exemple de buna – practica si mici secrete care iti vor face, pe parcurs, viata mai usoara.

Curs pentru agenti imobiliari

Pentru ca piata imobiliara s-a ridicat dupa criza economica, ai sansa de a gasi destule agentii care sa iti ofere posibilitatea de a urma cursuri de agent imobiliar autorizat, in urma carora vei primi un atestat profesional recunoscut de Asociatia Brokerilor Imobiliari, atestat cu care angajarea ta va deveni mult mai facila.

Asociatia Brokerilor Imobiliari ofera gratuit acest curs pentru membrii sai.

In cadrul cursului de agent imobiliar vei invata:

  • in primul rand, aspecte legate de legislatie imobiliara si contracte imobiliare standardizate.
  • te vei familiariza cu aspecte legate de finantare si de creditare imobiliara
  • vei sti sa faci diferenta dintre un balcon si o logie
  • vei sti ceea ce inseamna cadastru, intabulare si alti termeni specifici.
  • vei invata sa faci diferenta intre tipurile de proprietate imobiliara, precum si o evaluare a intervalului de pret in care se incadreaza acestea
  • vei invata tehnici de negociere si de marketing in domeniul imobiliar precum si tot necesarul de documente notariale necesare unei tranzactii in aceasta arie de activitati.

Studiile teoretice, insa, nu sunt de ajuns daca nu sunt completate si de un stagiu de pregatire practica. In timpul acestui stagiu vei face echipa cu un agent experimentat de la care vei invata, pe teren, ce inseamna munca in imobiliare.

Din acest punct, cariera ta de agent imobiliar va depinde in mare masura de atitudinea pe care o vei avea fata de profesie.

Alege sa inveti continuu, urmand mici cursuri de specializare sau citind despre aspecte specifice ale tranzactiilor imobiliare, fii mereu la curent cu tendintele si preturile pietei, cauta softuri sau aplicatii pe telefon prin care sa urmaresti, in mod personalizat, evolutiile financiare.

In domeniul imobiliar trebuie sa stai in permanenta informat pentru a oferi clientilor, atat cumparatori cat si vanzatori, date relevante pentru nevoile lor specifice.

Trebuie sa stii, insa, ca si aceasta meserie are aspecte negative.

Te vei lovi, in primul rand, de o perceptie negativa din partea multor oameni care vor considera munca ta una inutila.

Aceasta imagine se datoreaza faptului ca, acum ceva vreme, domeniul imobiliar a fost tare deprofesionalizat, iar o parte dintre agenti nu aveau nici pregatirea necesara, nici nu isi dadeau interesul pentru a satisface nevoile clientilor.

In general, acestia ies destul de repede din aceasta zona de activitate, deoarece nu aduc rezultate nici pentru angajatorii lor, nici pentru clientii acestora.

Un alt aspect pe care trebuie sa-l stii este ca programul tau trebuie sa fie ultraflexibil si construit in functie de cerintele clientilor.

Va trebui sa inveti sa lucrezi cu agenda, pentru ca intalnirile stabilite sa aiba loc conform planificarii iar tu sa ai timp sa te misti dintr-un loc in altul. Punctualitatea este, de obicei, punctul forte al agentului imobiliar.

Cat castiga un agent imobiliar?

Castigurile unui agent imobiliar sunt variabile. Trebuie sa ai in vedere ca acestea pot varia de la luna la luna, in functie de volumul cererilor de tranzactii imobiliare disponibil pe piata si de proprietatile pe care le ai in portofoliu.

Vor fi luni in care vei primi bonus dupa bonus si vor fi luni (in special cele de iarna) in care ai sanse sa finalizezi doar cateva contracte.

Satisfactia materiala pentru un agent imobiliar depinde foarte tare de cate tranzactii reusesti sa finalizezi. Majoritatea agentilor obtin bonusuri procentuale din tranzactiile pe care le incheie, iar castigurile pot ajunge la sume mari in cazul in care tranzactiile sunt numeroase iar proprietatile au un pret ridicat.

Daca esti o persoana serioasa, tratezi cu interes cererile clientilor si ii ajuti sa obtina ceea ce isi doresc, iti vei construi o imagine, un brand personal de agent imobiliar serios, iar clientii te vor cauta pe baza recomandarilor primite de la cei pe care i-ai ajutat deja.

Pune la punct un portofoliu de clienti si tine permanent legatura cu ei.

Deoarece proprietatile imobiliare sunt variate, este necesar sa iti gasesti o nisa in cadrul careia sa te specializezi.

Fie ca vorbim de apartamente in centru sau in cartiere, terenuri agricole sau construibile, cladiri de patrimoniu, birouri sau sedii de firma, spatii industriale, nisarea te va ajuta sa iti intelegi mai bine clientii si nevoile lor si sa le oferi serviciile tale in mod specific si personalizat.

Meseria de agent imobiliar nu este una usoara si nici una care poate fi facuta fara seriozitate.

Desi exista momente in care tranzactiile sunt putine sau, dimpotriva, momente in care agentul poate lucra si in week-end, veniturile obtinute din aceasta activitate vor fi pe masura implicarii si a efortului depus.

Specializarea, comunicarea permanenta cu clientii, deschiderea, eficienta si, nu in ultimul rand, un sistem de contacte bine pus la punct sunt principalele avantaje ale profesionistului in tranzactii imobiliare.

Leave a Reply